Wykonanie
Delikatne i kruche pierożki z
jabłkami to coś co śmiało
mogę polecić na niedzielę i nie tylko . Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu są tak pyszne że znikają natychmiast. Bardzo polecam:)
Składniki:1
margaryna0,5 kg
mąki6 łyżek kwaśnej
śmietany2,5 dag
drożdży1
jajko1 łyżka
cukru1
cukier waniliowyjabłkaŚmietanę,
cukier, pół szklanki
mąki i
drożdże rozbełtać i odstawić na 1/2 h w ciepłe miejsce.
Margarynę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 1/2 h do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać cienkie krążki, w środek wkładać obrane i pokrojone wcześniej
jabłka. Sklejać pierożki i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na rumiano. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)