Wykonanie
Czyli
ciasteczka idealne do teggo, by szybko je zrobić i zapakować na majówkę :) Polecam - bo robi się je niezwykle łatwo, a później zamknięte w pudełku (przed domowymi żarłokami), długo zachowują swój pyszny smak.Oczywiście - najdłużej zajmuje mozolne ich wykrawanie... ale można do tego zatrudnić wszytkich członków rodziny lub - co jeszcze bardzo przyspieszy proces - zrobić z nich "łamańce" - czyli pokroić nożem w prostokąty.Do roboty.
Składniki:500 g
mąkikostka
margaryny (lub
masła) - 250g15-20 dag
cukrucukier waniliowy2 dag
drożdży2 łyżki
śmietany1
żółtko1
jajkoNa stolnicę wysypać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy, rozdrobnione
drożdze; położyć
margarynę. Następnie najlepiej nożem posiekać
margarynę na drobne kawałeczki (przy okazji zacznie już sie mieszać z pozostałymi składnikami). Dodać
jajko i
żółtko i
śmietanę i jeszcze troszkę pomieszac ciasto nożem. Później najlepiej włożyć w ciasto ręce. I szybko zagnieść.Kiedyś ktoś mnie nauczył, że kruche dobrze się robi, gdy rękoma w palcach przecieramy
margarynę z
mąką i resztą składników - wtedy całość naprawdę fajnie się
miesza.Teraz dobrze jest choć na 15 min włożyć ciasto w torebce do lodówki. Niech sobie odpocznie.Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną
mąką część ciasta i wałkować na placki o grubości +/- 0,5 cm. (
ciasteczka dużo w piekarniku nie rosną. tylko troszkę). i wykrawać
ciasteczka.Następnie przekładać na blachę i do piekarnika na +/- 15 min. (aż się zarumienią).A. Piekarnik należy nagrzać do temperatury +/- 180st.Podpowiedź - papier do pieczenia Twoim przyjacielem -
Ciasteczka położone na papierze do pieczenia zdejmują się z niego po upieczenia bardzo łatwo :)
Smacznego i udanej majówki :)Wydrukuj przepis