Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
piersi z kurczaka 800 gramów
szalotki 2 sztuk
czosnek 4 ząbkiorzeszki arachidowe uprażone 150 gramów
bulion 1 szklanek
olej arachidowy 2 łyżek stołowych
imbir mielony 3 łyżek deserowych
kolendra mielona 2 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
sos sojowy 3 łyżek stołowych
ocet winny 1 łyżek stołowych
chili według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Sos sojowy wymieszać z połową
soku z cytryny,
octem, rozdrobnionym
czosnkiem, 2 łyżeczkami
imbiru i 2 łyżeczkami
kolendry oraz szczyptą
chili. Umyte, osuszone
mięso pokroić wzdłuż na paski, skropić marynatą, wymieszać i odstawić na 3h do lodówki.Na drewniane
szpilki nadziewać po 3 paski
mięsa, lekko je skręcając. Ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 15 minut, aż się zarumienią. W trakcie pieczenia smarować marynatą.Orzeszki zmiksować z
szalotkami i ciepłym
bulionem. Dodać resztę
imbiru, trochę
chili, 1/2
soku z cytryny,
sól i
pieprz. Sos zagotować, podawać do szaszłyków.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: