ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy przysmak

Pomarańczowy przysmak

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 600 gramów
margaryna 1 sztuk
jajka 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier puder 1 szklanek
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
galaretki cukrowe według uznania
pomarańcze 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1,5 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: z przesianej maki, margaryny, jajka, proszku, żółtek, cukru pudru i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki.
Rozwałkowanym ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Wyszorowane, sparzone pomarańcze oraz cytrynę przekroić na pół, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką lub rozdrobnić w malakserze.
Dodać cukier puder (1,5 szklanki) i smażyć w rondlu na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
Na upieczonym spodzie rozłożyć ciepłą masę i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto udekorować cukrowymi galaretkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11753/Pomaranczowy-przysmak