Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 600 gramów
margaryna 1 sztuk
jajka 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier puder 1 szklanek
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
galaretki cukrowe według uznania
pomarańcze 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
cukier puder 1,5 szklanekWykonanie:Ciasto: z przesianej
maki,
margaryny,
jajka, proszku,
żółtek,
cukru pudru i
soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki.Rozwałkowanym
ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Wyszorowane, sparzone
pomarańcze oraz
cytrynę przekroić na pół, usunąć pestki i zmielić razem ze skórką lub rozdrobnić w malakserze.Dodać
cukier puder (1,5 szklanki) i smażyć w rondlu na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.Na upieczonym spodzie rozłożyć ciepłą masę i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto udekorować cukrowymi
galaretkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: