ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmasło 200 gramówcukier 100 gramówjajka 1 sztukżółtka 2 sztukśmietana 2,5 łyżek stołowychsól 1 szczyptaśliwki 500 gramówbudyń waniliowy 2 sztukmleko 3 szklanekmasło 3 łyżek stołowychżółtka 2 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, masła, proszku do pieczenia, 100g cukru, jajka i 2 żółtek oraz szczypty soli i śmietany zagnieść szybko gładkie kruche ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.Budynie ugotować w 3 szklankach mleka, dodać masło. Lekko ostudzić i wymieszać z 2 żółtkami. Oczyszczone śliwki wydrylować.Rozwałkowanym ciastem wylepić dno dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować budyń i ułożyć śliwki. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.Uwagi:W połowie pieczenia na cieście można rozłożyć równomiernie piane ubita z 4 jajek i zapiec ją.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: