ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 200 gramówcukier 100 gramówjajka 2 sztuksól 1 szczyptamąka 300 gramówmarcepan 400 gramówcukier puder 75 gramówmleko 3,5 łyżek stołowychżółtka 1 sztukśmietana 2 łyżek stołowychkonfitura truskawkowa 340 gramówWykonanie:Z przesianej maki, masła, 1 jajka, cukru oraz soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować na kwadrat 25x25 cm, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika od razu pokroić na paski ok. 5 cm szerokości. Oddzielić od siebie i wystudzić.Pokrojony marcepan zagnieść z cukrem pudrem, dodać jajko, oraz mleko i zagnieść na gładka masę. Przełożyć do szprycy z szeroka końcówka i wyciskać paski na brzegach każdej części kruchego ciasta. Żółtko wymieszać z gęstą śmietaną i posmarować nim paski z marcepanu. Ciasto piec jeszcze 10 minut w 200 stopniach.Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito i rozłożyć na środku pasków z ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem każdy pasek ciasta pokroić na 10 równych kawałków. Brzegi ciastek można posypać cukrem kryształem lub drobno posiekanymi migdałami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 200 gramówcukier 100 gramówjajka 2 sztuksól 1 szczyptamąka 300 gramówmarcepan 400 gramówcukier puder 75 gramówmleko 3,5 łyżek stołowychżółtka 1 sztukśmietana 2 łyżek stołowychkonfitura truskawkowa 340 gramówWykonanie:Z przesianej maki, masła, 1 jajka, cukru oraz soli zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkować na kwadrat 25x25 cm, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i lekko docisnąć. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika od razu pokroić na paski ok. 5 cm szerokości. Oddzielić od siebie i wystudzić.Pokrojony marcepan zagnieść z cukrem pudrem, dodać jajko, oraz mleko i zagnieść na gładka masę. Przełożyć do szprycy z szeroka końcówka i wyciskać paski na brzegach każdej części kruchego ciasta. Żółtko wymieszać z gęstą śmietaną i posmarować nim paski z marcepanu. Ciasto piec jeszcze 10 minut w 200 stopniach.Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito i rozłożyć na środku pasków z ciasta. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem każdy pasek ciasta pokroić na 10 równych kawałków. Brzegi ciastek można posypać cukrem kryształem lub drobno posiekanymi migdałami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: