Wykonanie
            Szybkie i proste w wykonaniu ciasto ze 
śliwką. 
Śliwki są tak pyszne w wypiekach , że nie 
mogę się im oprzec ;) Dzisiaj szybko ze względu na moje samopoczucie , taka pogoda jaką mamy obecnie za oknem źle wpływa na moje zdrowie.Tortownica wymiary: średnica 26 cmCzas pieczenia: ok. 1 godz.

Składniki:20 dag 
masła2 
jajka, 
sól2 szkl. 
mąki3/4 szkl. 
cukru1 łyżeczka 
proszku do pieczenia2 łyżki 
śmietany 18 %kg 
śliwek1 op. 
cukru waniliowegocukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:Z 
masła, 
jajek , szczypty 
soli , 
mąki, 
cukru, 
proszku do pieczenia i 
smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki.
Ciastem wylep dno tortownicy. Na cieście rozłóż 
śliwki ( mozna podsypac 
bułką tarta , żeby nie zwilgotniało)Tortownicę wstaw do piekarnika . Piecz ciasto ok. 1 godz. w temp. 180 C.Posyp 
cukrem pudrem.

Smacznego
