ßßß Cookit - przepis na Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaryna 200 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowych
rabarbar 1 kilogramów
cukier 2 szklanek
białka 3 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
orzechy włoskie 50 gramów
Wykonanie:
Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną, dodać żółtka utarte z łyżką cukru i szybko zagnieść ciasto, owinąć je folia i włożyć do lodówki. Oczyszczony rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wsypać 2 szklanki cukru i mieszając, smażyć na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie szklista, gęsta masa. Z białek ubić pianę i pod koniec wsypać stopniowo cukier puder. Pianę wymieszać z posiekanymi orzechami.. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Wyjąć formę posypać ciasto bułka tartą, rozłożyć na nim masę rabarbarową, przykryć ją kratka z piany i piec jeszcze w 160 stopniach, do chwili, aż piana się zrumieni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9038/Placek-z-rabarbarem