Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
margaryna 200 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 1 łyżek stołowych
bułka tarta 1 łyżek stołowych
rabarbar 1 kilogramów
cukier 2 szklanek
białka 3 sztuk
cukier puder 0,75 szklanek
orzechy włoskie 50 gramówWykonanie:Przesiana
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i posiekać z
margaryną, dodać
żółtka utarte z łyżką
cukru i szybko zagnieść ciasto, owinąć je folia i włożyć do lodówki. Oczyszczony
rabarbar pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla, wsypać 2 szklanki
cukru i mieszając, smażyć na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie szklista, gęsta masa. Z
białek ubić pianę i pod koniec wsypać stopniowo
cukier puder. Pianę wymieszać z posiekanymi
orzechami.. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Wyjąć formę posypać ciasto
bułka tartą, rozłożyć na nim masę
rabarbarową, przykryć ją kratka z piany i piec jeszcze w 160 stopniach, do chwili, aż piana się zrumieni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: