Wykonanie
W biedronce była promocja na
bakalie itp... Więc kupiłam gotową masę
makową :)To mój pierwszy makowiec ale wyszedł pyszny :)Składniki:Masa makowa 1800 g
Bułka tarta 4 łyżki
białka x 2Ciasto:
mąka 400 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - 1 kostka
smalec - 2 łyżki
żółtka x 2
śmietana 18% - 200 ml
Lukier:
białka x 2
margaryna - pół kostki (rozpuszczona)
cukier puder - szklankaNajpierw robimy ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy aż utworzy się jednolita masa (w razie gdyby ciasto się kleiło można dodać
mąki). Gotowe ciasto wkładamy na 0,5 h do lodówki.Masa makowa - ubijamy
białka na sztywna pianę do których dodajemy masę
makową i
bułkę tartą. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i rozkładamy na blachę równiutko. Na ciasto masa i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 1 h.Upieczone ciasto polewamy lukrem (
lukier roimy tak: ubijamy
białka, powoli dosypujemy
cukier puder i dolewamy ostudzoną
margarynę).Gotowe :)Smacznego życzy blond Stefa :)