ßßß Cookit - przepis na Placek z rabarbarem Babci Julii

Placek z rabarbarem Babci Julii

nazwa

Wykonanie

Tradycję trzeba szanować ;)
A więc na początek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia.
Ten smak przypomina mi dzieciństwo...
Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść...
Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;)
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
13 dag cukru pudru
13 dag tłuszczu (margaryna + smalec)
3 żółtka
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 łyżki śmietany
Masa:
1/2 kg rabarbaru
10 dag cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
3 białka
10 dag cukru pudru
8 dag zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :)
Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną bułką tartą:)
Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach.
Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy wodę i cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto.
Polewa: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodajemy cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę rabarbarową.
Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę.
Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast ;)
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2015/05/placek-z-rabarbarem-babci-julii.html