Wykonanie
Sezon
owocowo-warzywny ruszył, więc przyszedł czas na
rabarbar. Najbardziej lubię jego smak w tym cieście. To sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się udaje i jest smaczne.
Składniki:Na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2
żółtka1/2 szklanki
cukru pudru1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaCiasto zarabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wałkujemy na prostokątnej blasze (25cmx35cm- może być mniejsza i wtedy ciasto będzie wyższe) )i pieczemy 20 minut w temp. 200 st.C. Ciasto wyjmujemy i schładzamy.Dodatkowo:Masa owocowa:ok. 1 kg
rabarbaru (najlepiej już dojrzałego, słodkiego)2 łyżki
bułki tartej4 łyżki
cukruRabarbar kroimy w kostkę średniej wielkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto.Piana:2
białka2 łyżki
cukru pudruUbijamy na sztywną pianę i wykładamy na
rabarbar.Całość pieczemy w temperaturze 120 st., aż piana się zarumieni. Smacznego