ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekmargaryna 0.5 kosteksmalec 2 łyżek stołowychcukier 1.25 szklanekproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychcukier waniliowy 20 gramówsól według uznaniażółtko 4 sztukśmietana 2 łyżek stołowychbiałko 4 sztuktruskawka 4 szklanekkisiel truskawkowy 1 sztukWykonanie:Na stolnicy z mąki, cukru (0.5 szklanki), cukru waniliowego (10 g), margaryny, smalcu, żółtek, śmietany, szczypty soli i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto i schłodzić w lodówce(0,5 - 1 godziny). Rozwałkować i wylepić nim dno dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec ok. 30 minut na jasno złoty kolor.Białka ubić z cukrem waniliowym (10)i szczyptą soli na sztywno, dodać cukier (0.75 szklanki) i ubijać, aż się rozpuści, dodać kisiel w proszku i dobrze mikserem wymieszać, dodać pokrojone truskawki i łyżką wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony kruchy placek, wyrównać i zapiekać jeszcze 10 - 15 minut.Uwagi:pokrojone truskawkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: