ßßß


SKŁADNIKICiasto:3 szklanki mąki,jedna margaryna ( 250 g)1 łyżka smalcu5 żółtek,1 łyżka śmietany,3 łyżki cukru kryształ,3 łyżeczki proszku do pieczenia.Beza:5 białekok 3/4 szklanki cukruOwoce:1 kg truskawek (powinny zakryć całą blaszkęBlaszka o wymiarach 24 x 36 cm.WYKONANIE:Żółtka oddzielamy od białek.Mąkę wsypujemy do miski lub na deskę, dodajemy proszek do pieczenia i siekamy z margaryną i smalcem.
Dodajemy cukier i żółtka, zagniatamy ciasto.
3/4 ciasta schładzamy ok 30 min w lodowce, pozostałą część zawijamy w folię i mrozimy.
Dno i boki blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Ugniatamy tak, by wszędzie wyrównać.
Truskawki płuczemy , obieramy z szypułek. Osuszone wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wylewamy na truskawki.
Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch bezy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczmy w 180 stopniach ok 60 min.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.