ßßß Cookit - przepis na Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello

nazwa

Wykonanie

Czy wspominałam już kiedyś jak bardzo lubię kokosowe wypieki? ;-) Jak tylko zobaczyłam ten przepis w notesiku Mamy, wiedziałam co będę piekła w najbliższym czasie. Ciasto jest delikatne, mocno kokosowe i myślę, że po spróbowaniu każdy przyzna mi rację co do trafności nazwy ;-)
Składniki:
ciasto:
3 czubate szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 żółtek
1 kostka margaryny (250g)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gęstej śmietany
masa:
200g wiórków kokosowych
400g gęstej śmietany
5 białek
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Składniki na ciasto ugnieść w jednolitą, gładką kulę. Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok.0,5h. Śmietanę podgrzać z wiórkami w rondlu, dodać ubite z cukrem białka i wymieszać na jednolitą masę. Dno posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszki wypełniamy ciastem z lodówki (pomagałam sobie moczonymi w wodzie paluszkami), wylewamy masę i ścierając na tarce z dużymi okami, pokrywamy wierzch ciastem z zamrażarki. U mnie ciasto niestety nie było wystarczająco zmrożone więc porwałam je na drobne kawałki i układałam na masie - efekt bardzo fajny :) Piec w rozgrzanym do 175st. piekarniku (góra - dół) przez 50 min. Polecam jeszcze na sam koniec podpiec sam spód ciasta, ale to zależy od Waszych kuchenek - moja ma tendencję do niedopiekania spodów, więc zawsze muszę wydłużyć czas pieczenia wszelkich ciast warstwowych ;)
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/06/ciasto-rafaello.html