Wykonanie
Zbliża się weekend i coś słodkiego byłoby wskazane :) Do jakiejś małej
kawki, do większej
herbatki albo do dużej
wody mineralnej.Te
ciasteczka to wspomnienie smaku z dzieciństwa, najzwyklejszych
ciasteczek z
cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;)
Składniki:50 dag
mąki25 dag
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 dag
cukru3
żółtka1/4 szklanki
śmietanyPrzygotowanie:Odszukać stolnicę i wysiekać na niej
margarynę z przesianą
mąką. Do wysiekanej
margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto.Ciasto rozwałkować.
Ciastka są dobre bardzo cienkie,ale te troszkę grubsze również są pyszne!Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności.W miseczce rozkłócić
białko, a w kolejnej miseczce przygotować
cukier. Do miski z
cukrem można dosypać
mak.Maczać wykrojone
ciastka najpierw w
białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z
makiem.Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor.