Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 100 gramów
mąka 9 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada deserowa 100 gramów
żelatyna 3 łyżek deserowych
mieszanka owocow leśnych 750 gramów
nektar wiśniowy 125 mililitrów
śmietana kremowa 100 mililitrówWykonanie:Ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, stopniowo dosypując
cukier, aż piana będzie lśniąca. Cały czas mieszając, kolejno dodawać po jednym
żółtku. Do ucieranej masy porcjami dodawać przesiana
mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać 3/4 drobniutko posiekanej
czekolady lub startej na grubej tarce i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej okrągłej formy wysypanej
mąka i wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody. Nierozmrożone
owoce zalać
nektarem i zagotować (ew. doprawić do smaku
cukrem). Wlać
żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Przestudzona masę rozłożyć na zimnym spodzie i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.Pozostałą
czekoladę posiekać. Ubita na sztywno
śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować ciasto rozetkami i posypać wiórkami czekoladowymi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: