ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztuksól 1 szczyptacukier 100 gramówmąka 9 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychczekolada deserowa 100 gramówżelatyna 3 łyżek deserowychmieszanka owocow leśnych 750 gramównektar wiśniowy 125 mililitrówśmietana kremowa 100 mililitrówWykonanie:Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier, aż piana będzie lśniąca. Cały czas mieszając, kolejno dodawać po jednym żółtku. Do ucieranej masy porcjami dodawać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać 3/4 drobniutko posiekanej czekolady lub startej na grubej tarce i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej okrągłej formy wysypanej mąka i wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Nierozmrożone owoce zalać nektarem i zagotować (ew. doprawić do smaku cukrem). Wlać żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Przestudzona masę rozłożyć na zimnym spodzie i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.Pozostałą czekoladę posiekać. Ubita na sztywno śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować ciasto rozetkami i posypać wiórkami czekoladowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: