Placek stracciatella z owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 100 gramów
mąka 9 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
czekolada deserowa 100 gramów
żelatyna 3 łyżek deserowych
mieszanka owocow leśnych 750 gramów
nektar wiśniowy 125 mililitrów
śmietana kremowa 100 mililitrów
Wykonanie:
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier, aż piana będzie lśniąca. Cały czas mieszając, kolejno dodawać po jednym żółtku. Do ucieranej masy porcjami dodawać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać 3/4 drobniutko posiekanej czekolady lub startej na grubej tarce i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej okrągłej formy wysypanej mąka i wyrównać. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Nierozmrożone owoce zalać nektarem i zagotować (ew. doprawić do smaku cukrem). Wlać żelatynę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Przestudzona masę rozłożyć na zimnym spodzie i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
Pozostałą czekoladę posiekać. Ubita na sztywno śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować ciasto rozetkami i posypać wiórkami czekoladowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10757/Placek-stracciatella-z-owocami