ßßß Cookit - przepis na Rolada Malinowa

Rolada Malinowa

nazwa

Wykonanie

Nie bojąc się już rolady po moim pierwszym bardzo udanym podejściu postanowiłam zrobić inną, do której zachęciło mnie smakowite zdjęcie Alicji . Chociaż przez chwilkę zastanawiałam się czy na ciasto nie użyć przepisu z rolady, która mi wyszła. Po dłuższym namyśle stwierdziłam, że przecież muszę odkrywać inne - nie mogę tkwić tak w jednym miejscu. I tak oto zabrałam się do robienia. Wnioski? Gdybym na te ciasto trafiła za pierwszym razem mogłaby wyjść z tego klapa, bo zawijało mi się okropnie. Trzeba zacząć od tego, że przykleiło się do ściereczki, w którą zawinęłam owo upieczone już ciasto i po ostygnięciu miałam problem z oddzieleniem jego od niej. Byc może gdybym podpiekła je dłużej, a nie przepisowe 15 minut to coś by to zmieniło. Nie mówię przecież, że to wina ciasta - mógł zawinić również czynnik ludzki (czyt. JA) ;) W każdym razie nie zmienia to faktu, że rolada wyszła pyszna i mogłabym ją jeść i jeść. Znikła szybciej niż się pojawiła ;) Lubię takie słodko-kwaśne smaki i na pewno do tego przepisu wrócę - nie ważne czy z tym ciastem czy z innym. Mogę nawet się poświecić i jeszcze raz zrobić z tym samym, bo przecież jakoś sobie poradziłam ;)
Poniżej sposób wykonania i ilości produktów jakie ja zastosowałam.
Składniki na ciasto:
3 jajka
48 g cukru
48 g mąki ps zennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na Krem:
220-230 g malin (ja użyłam mrożonych wcześniej rozmrożonych)
250 ml śmietany (u mnie double cream)
2 czubate łyżeczki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodszy smak)
60 ml wody
saszetka żelatyny (12 g)
Polewa czekoladowa:
40 g czekolady mlecznej
30 ml śmietany
Przygotowujemy biszkopt :
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukru nie przerywając ubijania, potem żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto wylewamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 160 stopniach.
Oddzielamy ciasto od papieru i zwijamy w ściereczkę, pozostawiając je do ostygnięcia.
Przygotowujemy Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i maliny, miksujemy chwilę do połączenia składników. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy jeszcze chwilę miksując. Wstawiamy masę na 10 minut do lodówki żeby stężała. Następnie malinową śmietanę kładziemy na ostudzonym biszkopcie, zwijamy roladę.
Przygotowujemy Polewę:
Do rondelka postawionego na małym ogniu wlewamy śmietanę i połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia całej czekolady. Odstawiamy na 5 minut - masa powinna zgęstnieć. Polewamy roladę* i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
* Ja użyłam jeszcze łezek z białej czekolady do przyozdobienia.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/rolada-malinowa.html