ßßß Cookit - przepis na LEKKIE CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I NUTELLďż˝

LEKKIE CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I NUTELLďż˝

nazwa

Wykonanie

W sezonie na świeże maliny najczęściej robię ciasta właśnie z nimi. Warto na maxa je wykorzystać właśnie teraz, bo takie są najlepsze, najsmaczniejsze.
Sięgam po wypróbowane przepisy, ale dla urozmaicenia menu i zaspokojenia ciekawości eksperymentuję.
Lekkie ciasto z musem malinowym i nutellą jest takim moim kolejnym, kulinarnym eksperymentem.
Ciasto jest lekkie w jedzeniu, wręcz delikatne, nie za słodkie, aromatyczne. Polecam ♥
Składniki blatów biszkoptowych (forma o wym. 28x40cm):
4 jajka
4 łyżki wrzątku
120g cukru
65g mąki
szczypta soli
Składniki kremu śmietanowo- rumowego :
800ml śmietany kremowej 30% do deserów (dobrze schłodzonej)
¼ - ½ szklanki cukru pudru
7 łyżek rumu
4 łyżeczki żelatyny
Składniki musu malinowego :
500g malin
¼ - ½ szklanki cukru
1 galaretka malinowa
½ szklanki wrzątku
Ponadto :
krem nutella
herbatniki prostokątne (30-40 szt)
Wykonanie blatów biszkoptowych :
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 4 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do dwóch jednakowych, prostokatnych form o wym. 28x40cm, wyłożonych papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnie za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika na jasnozłoty kolor, oddzielnie każdy blat lub jednocześnie oba (piekłam oddzielnie). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po odwróceniu ciasta zdejmujemy delikatnie papier. Odkładamy do przestudzenia.
Wykonanie musu malinowego :
Opłukane wcześniej maliny, po osiąknięciu z wody rozgniatamy z cukrem,
blendujemy i przecieramy przez sitko.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!) i dokładnie mieszamy z przetartymi malinami. Dzielimy na dwie równe części. Jedną schładzamy do lekkiego zagęstnienia (najlepiej w lodówce), a po krótkim czasie drugą.
Wykonanie kremu śmietanowo-rumowego :
Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywno mikserem ręcznym, dodając porcjami pod koniec cukier puder, a następnie wlewając po 1 łyżce rum.
Krem dzielimy na dwie równe części i odstawiamy do osiągnięcia temperatury pokojowej.
2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy niewielką ilością wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny (ewentualnie podgrzewamy, nie gotujemy!). Żelatynę wlewamy do jednej porcji kremu cienkim strumieniem, mieszając robotem ręcznym na małych obrotach. Natychmiast wykładamy na jeden z blatów biszkoptówych, rownomiernie rozprowadzamy i wykonujemy za pomocą okrągłej łyżeczki deserowej niezbyt głębokie rowki, wzdłuż, w niewielkiej odległości jeden obok drugiego.
Układanie warstw :
Każdy rowek wypełniamy lekko gestniejącym musem i wkładamy formę do lodówki, do całkowitego zgęstnienia musu. Wyjmujemy formę, nakładamy drugi blat biszkoptowy i postępujemy podobnie jak wcześniej, przy pierwszej warstwie kremu ( czynność zapisana niebieską czcionką).
Na tak przygotowane ciasto układamy prostokątne herbatniki, ściśle, jeden obok drugiego. Nakładamy na nie cieniutką warstwę nutelli (temp. pokojowa, łatwiej rozsmarowuje się).
Na wierzch ciasta wykładamy wrównomiernie pozostały mus malinowy i całość schładzamy w lodówce.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/07/LEKKIE-CIASTO-Z-MUSEM-MALINOWYM-I-NUTELLA.html