Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 11SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada ciemna połamana 150 gramów
masło 125 gramów
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
cukier 150 gramów
jajka 2 sztukesencja waniliowa 1 łyżek deserowych
wiśnie posiekane (świeże)24 sztuk
mąka kukurydziana 1 łyżek deserowych
porto białe 0,5 szklanek
wiśnie z łodyżkami 250 gramów
cukier 100 gramówWykonanie:Rozpuścić
czekoladę i
masło na parze. Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem i
solą. mikserem ubić
jajka z
cukrem i esencją. Stopniowo dodawać suche składniki i stopioną
czekoladę, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa.
Ciastem wypełnić do połowy 12 foremek wysmarowanych
masłem, włożyć do każdej po 2 posiekane
wiśnie, przykryć pozostałym
ciastem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Wiśnie do dekoracji: wymieszać
mąkę kukurydzianą z
porto na gładką masę.
Wiśnie i 100g
cukru postawić w rondelku na ogniu. dodać
porto z
mąką, rozmieszać i gotować 10 minut. Mieszać ostrożnie od czasu do czasu. Udekorować babeczki
wiśniami i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-27dobreAutor: FloressData: 2008-12-30pyszne sąDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: