ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 11SkładnikLogo Ilość Czegoczekolada ciemna połamana 150 gramówmasło 125 gramówmąka 250 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychsól 1 szczyptacukier 150 gramówjajka 2 sztukesencja waniliowa 1 łyżek deserowychwiśnie posiekane (świeże)24 sztukmąka kukurydziana 1 łyżek deserowychporto białe 0,5 szklanekwiśnie z łodyżkami 250 gramówcukier 100 gramówWykonanie:Rozpuścić czekoladę i masło na parze. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i solą. mikserem ubić jajka z cukrem i esencją. Stopniowo dodawać suche składniki i stopioną czekoladę, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciastem wypełnić do połowy 12 foremek wysmarowanych masłem, włożyć do każdej po 2 posiekane wiśnie, przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, tak by babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.Wiśnie do dekoracji: wymieszać mąkę kukurydzianą z porto na gładką masę. Wiśnie i 100g cukru postawić w rondelku na ogniu. dodać porto z mąką, rozmieszać i gotować 10 minut. Mieszać ostrożnie od czasu do czasu. Udekorować babeczki wiśniami i podawać.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-27dobreAutor: FloressData: 2008-12-30pyszne sąDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: