ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztuksól 1 szczyptacukier 175 gramówmąka tortowa 100 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychwiśnie 400 gramówlistki żelatyny 12 sztukjogurt naturalny 600 gramówśmietana kremowa 250 gramównektar wiśniowy 250 mililitrówcukier puder 1 łyżek stołowychpłatki migdałowe 3 łyżek stołowychlistki mięty według uznaniaWykonanie:Ubić jajka z solą oraz 75g cukru na puch. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ostudzić.Na suchej patelni uprażyć migdały i ostudzić. Oczyszczone wiśnie wydrylować. Z ciasta ściąć cienki krążek i pokruszyć go, odstawić. Na spód ciasta nałożyć obręcz tortownicy.Namoczyć żelatynę. 3 listki odcisnąć i rozpuścić oraz wymieszać z nektarem wiśniowym i chłodzić, aż nektar zacznie tężeć. Utrzeć jogurt z 100g cukru. Odciśniętych 9 listków żelatyny rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami kremu jogurtowego, a potem połączyć z pozostałym kremem. Ubić śmietanę i dodać do masy.Na spód ciasta wyłożyć 5 łyżek kremu. Na wierzch rozłożyć wiśnie. Wylać 1/3 nektaru. Pozostały krem podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na ciasto, na to wylać 1/3 nektaru. Posypać pokruszonym ciastem oraz posiekanymi i całymi płatkami migdałowymi. Wstawić na 2,5 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz, posypać tort cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: