ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy tort wiśniowy

Jogurtowy tort wiśniowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 175 gramów
mąka tortowa 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiśnie 400 gramów
listki żelatyny 12 sztuk
jogurt naturalny 600 gramów
śmietana kremowa 250 gramów
nektar wiśniowy 250 mililitrów
cukier puder 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
listki mięty według uznania
Wykonanie:
Ubić jajka z solą oraz 75g cukru na puch. Dodać przesianą mąkę oraz proszek i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ostudzić.
Na suchej patelni uprażyć migdały i ostudzić. Oczyszczone wiśnie wydrylować. Z ciasta ściąć cienki krążek i pokruszyć go, odstawić. Na spód ciasta nałożyć obręcz tortownicy.
Namoczyć żelatynę. 3 listki odcisnąć i rozpuścić oraz wymieszać z nektarem wiśniowym i chłodzić, aż nektar zacznie tężeć. Utrzeć jogurt z 100g cukru. Odciśniętych 9 listków żelatyny rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami kremu jogurtowego, a potem połączyć z pozostałym kremem. Ubić śmietanę i dodać do masy.
Na spód ciasta wyłożyć 5 łyżek kremu. Na wierzch rozłożyć wiśnie. Wylać 1/3 nektaru. Pozostały krem podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na ciasto, na to wylać 1/3 nektaru. Posypać pokruszonym ciastem oraz posiekanymi i całymi płatkami migdałowymi. Wstawić na 2,5 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz, posypać tort cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12573/Jogurtowy-tort-wisniowy