Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 175 gramów
mąka tortowa 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiśnie 400 gramówlistki
żelatyny 12 sztuk
jogurt naturalny 600 gramów
śmietana kremowa 250 gramów
nektar wiśniowy 250 mililitrów
cukier puder 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowychlistki
mięty według uznaniaWykonanie:Ubić
jajka z
solą oraz 75g
cukru na puch. Dodać przesianą
mąkę oraz proszek i wymieszać na jednolite ciasto. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ostudzić.Na suchej patelni uprażyć
migdały i ostudzić. Oczyszczone
wiśnie wydrylować. Z ciasta ściąć cienki krążek i pokruszyć go, odstawić. Na spód ciasta nałożyć obręcz tortownicy.Namoczyć
żelatynę. 3 listki odcisnąć i rozpuścić oraz wymieszać z
nektarem wiśniowym i chłodzić, aż
nektar zacznie tężeć. Utrzeć
jogurt z 100g
cukru. Odciśniętych 9 listków
żelatyny rozpuścić i wymieszać z 3 łyżkami kremu
jogurtowego, a
potem połączyć z pozostałym kremem. Ubić
śmietanę i dodać do masy.Na spód ciasta wyłożyć 5 łyżek kremu. Na wierzch rozłożyć
wiśnie. Wylać 1/3
nektaru. Pozostały krem podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na ciasto, na to wylać 1/3
nektaru. Posypać pokruszonym
ciastem oraz posiekanymi i całymi
płatkami migdałowymi. Wstawić na 2,5 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz, posypać tort
cukrem pudrem i udekorować listkami
mięty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: