ßßß
Składniki (duża tortownica):8 jajek150 g mąki tortowej150 g cukru1 łyżka cukru pudruodrobina soli0,5 proszku do pieczenia750 g śmietany1 budyń czekoladowy2 łyżki kakaoaromat migdałowy1 kompot wiśniowy1 szklanka ponczu3 łyżeczki żelatyny1 cukier waniliowyMąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia. Do żółtek dodajemy troszeczkę aromatu migdałowego. Ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Do tego dodajemy energicznie żółtka oraz sypkie produkty. Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.Żelatynę zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody. Ubijamy śmietanę i dodajemy do niej żelatynę oraz 1 łyżkę cukru pudru.Wiśnie odsączamy, a kompot wykorzystujemy do ponczu.5 minut po wyjęciu, ciasto odwracamy w tortownicy do góry dnem, aby znikło "wybrzuszenie". Po wystudzeniu, wyjmujemy z formy i odkrajamy to, co wystaje nad blaszką. Przekrajamy na 3 części. Pierwszą warstwę nasączamy mocno ponczem i rozsmarowujemy warstwę śmietany, a następnie układamy wiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią wartswą. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany i ozdabiamy wiśniami.Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny.Smacznego!