ßßß Cookit - przepis na Pianka z bakaliami

Pianka z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 60
(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
cukier waniliowy 10 gramów
sól 1 szczypta
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
maślanka luksusowa 1 litrów
truskawki zmiksowane 400 mililitrów
żelatyna 4 łyżek stołowych
cukier według uznania
orzechy włoskie posiekane 100 gramów
rodzynki wymoczone 100 gramów
galaretka czerwona 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
Wykonanie:
Ciasto: całe jajka ubić, mikserem, z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach na złoty kolor.
Pianka: maślankę roztrzepać z musem truskawkowym, doprawiając cukrem do smaku, dodać żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i roztopioną na ogniu. Całość chwilę ubijać mikserem.
Zimny biszkopt umieścić w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, wylać na niego tężejącą piankę i wyrównać. Piankę równomiernie posypać wymoczonymi rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą równomiernie zalać bakalie na cieście. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-18
Pycha!
Autor: edl26
Data: 2008-12-10
bardzo ładnie wygląda i równie dobrze smakuję
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4850/Pianka-z-bakaliami