ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Już wielokrotnie mieliście okazję przekonać się, że bardzo lubię szybkie w przygotowaniu ciasta. Dziś przepis na jedno z nich, tym razem na maślance. Piekę go najczęściej wtedy, gdy w kilka chwil chcę ugościć pysznym ciachem gości lub mam lenia na długie stanie w kuchni. To ciasto jest mocno puszyste i bardzo smaczne. Jest też wilgotne, dzięki maślance i soczystym truskawkom. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, które lubicie lub które akurat macie pod ręką. Teraz rozpoczął się sezon na czereśnie i zapewniam Was, że idealnie sprawdzą się w tym ciachu :)
Składniki:
350 g mąki (polecam mąkę dalachowską)
220 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
240 ml maślanki
3 duże jajka
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g truskawek
cukier puder (do posypania)
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Mąkę z proszkiem przesiać. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do formy (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rady: Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-maslance-z-truskawkami.html