ßßß Cookit - przepis na Panna cotta z sosem owocowym

Panna cotta z sosem owocowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śmietana kremówka 0,5 litrów
laska wanilii 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
maliny mrozone 250 gramów
cukier trzcinowy żelujący 1 łyżek stołowych
likier pomarańczowy 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wanilię rozciąć i wyskrobać miąższ, dodać do śmietany. Śmietanę mocno podgrzać, dodać cukier i napęczniałą żelatynę. Mieszać, aby się rozpuściła. Śmietanę przecedzić przez sito, przelać do 4 opłukanych zimną wodą miseczek, wystudzić i wstawić do lodówki.
Sos: mrożone owoce podgrzewać, aż się rozpuszczą i przetrzeć przez sito. Sos znowu podgrzewać na ogniu, dodać cukier żelujący i likier. Zagotować i ostudzić.
Przed podaniem miseczki ze śmietankową galaretką ogrzać krótko we wrzątku, podważyć galaretkę nożem i wyrzucić na talerz. Oblać dookoła sosem owocowym. Udekorować listkami mięty lub melisy.
Uwagi:
Maliny można zastąpić truskawkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9808/Panna-cotta-z-sosem-owocowym