Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śmietana kremówka 0,5 litrów
laska wanilii 1 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
maliny mrozone 250 gramów
cukier trzcinowy żelujący 1 łyżek stołowych
likier pomarańczowy 1 łyżek deserowychWykonanie:
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody.
Wanilię rozciąć i wyskrobać miąższ, dodać do
śmietany.
Śmietanę mocno podgrzać, dodać
cukier i napęczniałą
żelatynę. Mieszać, aby się rozpuściła.
Śmietanę przecedzić przez sito, przelać do 4 opłukanych zimną
wodą miseczek, wystudzić i wstawić do lodówki.Sos:
mrożone owoce podgrzewać, aż się rozpuszczą i przetrzeć przez sito. Sos znowu podgrzewać na ogniu, dodać
cukier żelujący i
likier. Zagotować i ostudzić.Przed podaniem miseczki ze
śmietankową galaretką ogrzać krótko we wrzątku, podważyć
galaretkę nożem i wyrzucić na talerz. Oblać dookoła sosem
owocowym. Udekorować listkami
mięty lub
melisy.Uwagi:
Maliny można zastąpić
truskawkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: