ßßß Cookit - przepis na Panna cotta

Panna cotta

nazwa

Wykonanie

Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :)
Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku.
Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli galaretkę śmietankowo - waniliową polaną musem owocowym.
U mnie panna cotta z truskawkami.
Składniki galaretki śmietankowej:
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
laska wanilii
2 czubate łyżeczki żelatyny
Polewa owocowa:
200 g truskawek
2 łyżeczki cukru (cukier według uznania)
Wykonanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarna wanilii.
Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, wsypujemy cukier i ziarenka wanilii. Wrzucamy również pustą laskę wanilii.
Całość mieszając, w celu rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia.
Mieszankę studzimy, wyjmujemy laskę wanilii, przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki.
Po ścięciu się deseru, filiżanki wstawiamy na 5-10 sekund do ciepłej wody. Ułatwi to wyjęcie deseru.
Galaretkę układamy na talerzyku, polewamy truskawkami zmiksowanymi z cukrem.
Podajemy.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/07/panna-cotta.html