Wykonanie
Włoski deser o sławie międzynarodowej. Zakochałam się w nim w ... Grecji :)Codziennie miałam tam przyjemność rozkoszować się panna cottą o innym smaku.Zapraszam na klasyczna panna cottę, czyli
galaretkę śmietankowo -
waniliową polaną
musem owocowym.U mnie panna cotta z
truskawkami.
Składniki
galaretki śmietankowej:200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%70 g
cukrulaska wanilii2 czubate łyżeczki
żelatynyPolewa owocowa:200 g
truskawek2 łyżeczki
cukru (
cukier według uznania)Wykonanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarna
wanilii.Do garnka wlewamy
śmietankę,
mleko, wsypujemy
cukier i ziarenka
wanilii. Wrzucamy również pustą
laskę wanilii.Całość mieszając, w celu rozpuszczenia
cukru, doprowadzamy do zagotowania.Zdejmujemy z ognia, wsypujemy
żelatynę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia.Mieszankę studzimy, wyjmujemy
laskę wanilii, przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki.Po ścięciu się deseru, filiżanki wstawiamy na 5-10 sekund do ciepłej
wody. Ułatwi to wyjęcie deseru.
Galaretkę układamy na talerzyku, polewamy
truskawkami zmiksowanymi z
cukrem.Podajemy.Smacznego :)