ßßß Cookit - przepis na Panna cotta na maślance

Panna cotta na maślance

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 porcje
3,5 łyżeczki żelatyny w proszku (lub 15 g w listkach)
1/2 laski wanilii
150 ml śmietanki kremówki
8 łyżek cukru
300 ml maślanki
Kandyzowane kumkwaty:
4 łyżki cukru
100 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
Przygotowanie
Żelatynę umieścić w kubeczku, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić. Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół. Jedną połówkę wykorzystać do innego deseru, a drugą przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.
Laskę wraz z ziarenkami włożyć do rondelka, wlać połowę ilości śmietanki i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zagotowana.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Przelać przez sitko do miski, następnie wymieszać z maślanką, a później z drugą połową śmietanki ubitej na sztywną pianę.
Masę wlać do trzech pojemniczków na tymbaliki, filiżanek lub ramekinów o pojemności 150 ml każdy. Wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc do stężenia.
Desery wykładać na talerzyk, wcześniej zanurzając każdy pojemniczek na chwilę w gorącej wodzie. Podawać z kumkwatem w syropie (przepis poniżej).
Kumkwat w syropie:
Do rondelka wlać 100 ml wody i rozpuścić w niej cukier, gotować przez 2 minuty, następnie dodać kumkwaty, zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut aż zaczną mięknąć. Gotować jeszcze przez około 15 do 20 minut do czasu aż utworzy się gęsty syrop. Dodać likier Cointreau i wymieszać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/panna_cotta_przepisy/deser_maslankowy/przepis.html