Wykonanie
Składniki3 porcje3,5 łyżeczki
żelatyny w proszku (lub 15 g w listkach)1/2
laski wanilii150 ml
śmietanki kremówki8 łyżek
cukru300 ml
maślankiKandyzowane kumkwaty:4 łyżki
cukru100 g kumkwatów, pokrojonych w plasterki2 łyżki
likieru pomarańczowego CointreauPrzygotowanie
Żelatynę umieścić w kubeczku, zalać 4 łyżkami zimnej
wody i odstawić.
Laskę wanilii przekroić w poprzek na pół. Jedną połówkę wykorzystać do innego deseru, a drugą przekroić wzdłuż i łyżeczką wyłuskać ziarenka.Laskę wraz z ziarenkami włożyć do rondelka, wlać połowę ilości
śmietanki i wsypać
cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż
cukier się rozpuści. Odstawić z ognia gdy
śmietanka będzie gorąca, ale nie zagotowana.Dodać namoczoną
żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Przelać przez sitko do miski, następnie wymieszać z
maślanką, a później z drugą połową
śmietanki ubitej na sztywną pianę.Masę wlać do
trzech pojemniczków na tymbaliki, filiżanek lub ramekinów o pojemności 150 ml każdy. Wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc do stężenia.Desery wykładać na talerzyk, wcześniej zanurzając każdy pojemniczek na chwilę w gorącej wodzie. Podawać z kumkwatem w
syropie (przepis poniżej).Kumkwat w
syropie:Do rondelka wlać 100 ml
wody i rozpuścić w niej
cukier, gotować przez 2 minuty, następnie dodać kumkwaty, zmniejszyć ogień i gotować przez około 7 minut aż zaczną mięknąć. Gotować jeszcze przez około 15 do 20 minut do czasu aż utworzy się gęsty
syrop. Dodać
likier Cointreau i wymieszać.