Wykonanie
Wczoraj zostałam poproszona o przygotowanie Panna Cotty. Sama się zdziwiłam dlaczego jeszcze jej nie było na blogu:) Jak tylko przeczytałam komentarz z życzeniem od razu pobiegłam do kuchni i przygotowałam to cudo. Panna Cotta to wdzięczny deser, można bardzo ciekawie odmieniać jego smak poprzez dodanie do
śmietanki np.
likierów, przypraw,
soków. Dzisiaj przedstawiam klasyczną wersję z
sosem malinowym i karmelowym.Jeżeli masz jakieś życzenia kulinarne to napisz w komentarzu, a ja postaram się je spełnić:)aaaaaaaaaaaa zapomniałabym:)Zapraszam do oglądania DDTVN w piątek, gdzie
będę przedstawiać moja
orzechową kuchnię:)Kochani 3mać kciuki bo strasznie się boję!!! Kamery wciąż mnie paraliżują :) ale i tak nie
mogę doczekać się spotkania z
Panią Welman i
Panem Prokopem:) - oby oni prowadzili ten odcinek:)
Składniki:2 szklanki
śmietany kremówki 30% lub 36%2 - 3 łyżki
cukru pudrulaska wanilii3 łyżeczki
żelatynysos malinowy:200 g świeżych lub mrożonych
malin2 łyżki
cukru pudruwszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przecedzić przez sito
sos karmelowy:1/2 szklanki
cukru2 łyżki
śmietanki kremówkiCukier podgrzać aż powstanie karmel, pod koniec dodać ostrożnie
śmietankęPrzygotowanie Panna cotty:1. Kremówkę przelać do rondelka. Włożyć do niej rozciętą na pół
laskę wanilii. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.2. 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w szklance z 3 łyżkami gorącej
wody.3. Kiedy
śmietanka się zagotuje, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze ok 5 min Usunąć
laskę wanilii.4. Rondelek ze
śmietanka zdjąć z ognia, dodać
żelatynę i
cukier puder. Cały czas mieszać aż wszystkie składniki się połączą.5. Gotową panna cottę przelać do foremek opłukanych zimną
wodą i wstawić do lodówki na około 5 godzin, najlepiej na całą noc.6. Formę z zastygniętym deserem wstawić na chwilkę do naczynia z gorącą
wodą. Do formy przyłożyć talerz i szybko odwrócić. Panna cotta powinna łatwo wyjść z formy.Gotową Panna cottę udekorować
sosem malinowym i karmelowym.Jeżeli chcemy aby nasza panna Cotta miała nieco inny smak do
śmietanki można dodać 2 łyżeczki
likieru morelowego,
pomarańczowego itp.
Smacznego:)