ßßß Cookit - przepis na Perlica po staropolsku

Perlica po staropolsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
tuszka perliczki wielkopolskiej 1.5 kilogramów
słonecznik ziarno 15 dekagramów
bułka tarta 2 dekagramów
masło 10 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
rozmaryn według uznania
Wykonanie:
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę.Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem.Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.
Uwagi:
15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3853/Perlica-po-staropolsku