Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
tuszka perliczki wielkopolskiej 1.5 kilogramów
słonecznik ziarno 15 dekagramów
bułka tarta 2 dekagramów
masło 10 dekagramów
sól według uznania
pieprz według uznania
rozmaryn według uznaniaWykonanie:
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować
słoniną, od wewnątrz nasmarować
masłem, posypać
solą,
pieprzem i
rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami
słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę.Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać
tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230°C i polewać rozpuszczonym
masłem.Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.Uwagi:15 dag
słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: