ßßß Cookit - przepis na Jasna rolada z nadzieniem jabłkowym

Jasna rolada z nadzieniem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
cukier 5 łyżek stołowych
jabłka winne 500 gramów
galaretka cytrynowa 0,5 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto biszkoptowe: całe jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli na puch, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią gorący biszkopt, usunąć pergamin i zwinąć ciasto razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Jabłka dusić tak jak na szarlotkę i jeszcze gorące wymieszać z 1/2 sypkiej galaretki. Wystudzić.
Ostudzone ciasto rozwinąć, usunąć ściereczkę, posmarować masą jabłkową i ponownie ciasno zwinąć. włożyć do lodówki na 2h. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-01-03
fajne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6855/Jasna-rolada-z-nadzieniem-jablkowym