ßßß Cookit - przepis na Strzępiec z jabłkami

Strzępiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Strzępiec to ciasto bardzo podobne do szarlotki. Róznica poelga na tym, że zamrożone ciasto uciera się na tarce, a nie wałkuje na stolnicy. Ja osobiście lubię tę wersję bo szczerze mówiąc wałek nie należy do moich ulubionych narzędzi kuchennych. Przepis odnalazłam w swoim starym zeszycie i jest to moja propozycja do akcji jabłkowej.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier waniliowy
250 g zimnego masła roślinnego
4 jajka
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
galaretka cytrynowa
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem, cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać galaretkę i odstawić do wystygnięcia. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na przygotowaną formę zetrzeć na dużych oczkach jedną część ciasta, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część startego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/08/Strzepiec-z-jablkami.html