ßßß
Skłaniki :Ciasto:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1 jajko1 jajko ugotowane1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy0,5 kostki masła roślinnegoKruszonka:200g mąki100g cukru100g masłano i oczywiście JABŁKA
Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto i je starannie wyrabiamy.Następnie blachę w której będziemy piec wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie tłuszczem.Wykładamy ciasto na blachę.Na ciasto wykładamy jabłka. Ja użyłem zrobionych pół roku temu jabłek przetartych i przesmażonych z cukrem,cynamonem i goździkami ze szczelnie zamkniętego słoikaNastępnie robimy kruszonkę którą pokryjemy wierzchnią część naszego jabłecznika.Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy roztopione,gorące masło.Zagniatamy wszystko razem i kruszymy na ciasto.
Jabłecznik podaję na ciepło, z bitą śmietaną i cynamonem .SMACZNEGOIncoming search terms:jabłecznikjabecznikjablecznik