ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegocukier 3 łyżek stołowychgruszki 2 sztuksok z cytryny 0,5 sztukwino 0,5 szklanekczekolada gorzka 100 gramówśmietana kremówka 100 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamasło 50 gramówjajka 1 sztukmąka 125 gramówkakao 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmleko 3 łyżek stołowychlody orzechowe - gałki 6 sztuksos czekoladowy - do deserów według uznaniakakao według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone gruszki podzielić na ósemki i usunąć z nich gniazda nasienne. 2 łyżki cukru skarmelizować na patelni. Wino zagotować wraz z sokiem cytrynowym oraz pół szklanki wody, dodać gruszki i dusić 5 minut na małym ogniu, a następnie wyciągnąć gruszki i osączyć na sicie.Połamaną czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietanie, dodać mleko i odstawić do schłodzenia. Masło, łyżkę cukru, cukier waniliowy, sół oraz jajko utrzeć na gładka masę. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać partiami do masy śmietanowo-czekoladowej, cały czas ucierając. W gofrownicy upiec 6 gofrów. Na każdym lekko przestudzonym gofrze ułożyć po 2 kawałki gruszki oraz po 1 gałce lodów orzechowych. Deser polać obficie na wierzchu sosem czekoladowym i oprószyć kakao lub wiórkami czekoladowymi. Można też podawać z bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegocukier 3 łyżek stołowychgruszki 2 sztuksok z cytryny 0,5 sztukwino 0,5 szklanekczekolada gorzka 100 gramówśmietana kremówka 100 gramówcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamasło 50 gramówjajka 1 sztukmąka 125 gramówkakao 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmleko 3 łyżek stołowychlody orzechowe - gałki 6 sztuksos czekoladowy - do deserów według uznaniakakao według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone gruszki podzielić na ósemki i usunąć z nich gniazda nasienne. 2 łyżki cukru skarmelizować na patelni. Wino zagotować wraz z sokiem cytrynowym oraz pół szklanki wody, dodać gruszki i dusić 5 minut na małym ogniu, a następnie wyciągnąć gruszki i osączyć na sicie.Połamaną czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietanie, dodać mleko i odstawić do schłodzenia. Masło, łyżkę cukru, cukier waniliowy, sół oraz jajko utrzeć na gładka masę. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać partiami do masy śmietanowo-czekoladowej, cały czas ucierając. W gofrownicy upiec 6 gofrów. Na każdym lekko przestudzonym gofrze ułożyć po 2 kawałki gruszki oraz po 1 gałce lodów orzechowych. Deser polać obficie na wierzchu sosem czekoladowym i oprószyć kakao lub wiórkami czekoladowymi. Można też podawać z bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: