Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 3 łyżek stołowych
gruszki 2 sztuk
sok z cytryny 0,5 sztuk
wino 0,5 szklanek
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana kremówka 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
masło 50 gramów
jajka 1 sztuk
mąka 125 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mleko 3 łyżek stołowych
lody orzechowe - gałki 6 sztuksos
czekoladowy - do deserów według uznania
kakao według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
gruszki podzielić na ósemki i usunąć z nich gniazda nasienne. 2 łyżki
cukru skarmelizować na patelni.
Wino zagotować wraz z
sokiem cytrynowym oraz pół szklanki
wody, dodać
gruszki i dusić 5 minut na małym ogniu, a następnie wyciągnąć
gruszki i osączyć na sicie.Połamaną
czekoladę rozpuścić w podgrzanej
śmietanie, dodać
mleko i odstawić do schłodzenia.
Masło, łyżkę
cukru,
cukier waniliowy, sół oraz
jajko utrzeć na gładka masę.
Mąkę,
kakao oraz
proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać partiami do masy
śmietanowo-czekoladowej, cały czas ucierając. W gofrownicy upiec 6 gofrów. Na każdym lekko przestudzonym gofrze ułożyć po 2 kawałki
gruszki oraz po 1 gałce
lodów orzechowych. Deser polać obficie na wierzchu sosem
czekoladowym i oprószyć
kakao lub wiórkami czekoladowymi. Można też podawać z
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: