Przepis na ciasto czekoladow e ze śliwkami stanowi świetną bazę do kombinowania. To idealny rodzaj murzynka, ale i super muffinki. Zwiększyłam ilość wszystkich produktów, pomieszałam zwykły cukier z cukrem waniliowym domowej roboty i dodałam dojrzałe gruszki. Wyszła porcja na 9 muffinów jumbo.200g gorzkiej czekolady200g mąki150g cukru + 50g cukru waniliowego200g masła200ml mleka3 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko2 łyżki kakao2 dojrzałe gruszkiW rondelku rozpuszczamy cukier i cukier waniliowy, masło, mleko, czekoladę i kakao, odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy jajko. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy ostudzoną czekoladową masę. Miksujemy na najszybszych obrotach około minutki. Obieramy gruszki i pozbawiamy je ogryzków, kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy i wylewamy do formy na muffiny. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut lub do suchego patyczka.Idealne na jesienny piknik i do zimowej herbaty :)