ßßß Cookit - przepis na Gruszkowiec, Ciasto z gruszkami

Gruszkowiec, Ciasto z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Gruszkowiec to jedno z ulubionych ciast mojego męża. Ciekawy smak gruszek w cieście sprawia, że je się go ze smakiem.
Inspiracja
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 jajka
***
6 dużych gruszek
skórka i sok z cytryny
litr wody
0,75 szklanki cukru
***
1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 0,75 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jaj 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli
Gruszki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, obficie skropić sokiem z cytryny. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny, włożyć gruszki, ponownie doprowadzić do wrzenia, odstawić do wystygnięcia, potem osączyć na sicie.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, większy niż spód, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem do formy, podnieść brzegi, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec 20 minut.
Jaja wybić, rozkłócić. W połowie mleka rozmieszać mąkę i proszek do pieczenia, dodać jaja, dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko i śmietanę wlać do rondla, wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, zagotować, zestawić z ognia, mieszając, dodać masę jajeczną, i nie przerywając mieszania, ponownie wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Na zapieczone ciasto rozłożyć równo gruszki, zalać masą mleczno-jajeczną, wstawić do gorącego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder, dodać masło i posiekać nożem. Wlać rozkłócone jajka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2016/01/gruszkowiec-ciasto-z-gruszkami.html