Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 800 gramów
papryka czerwona 2 sztuk
papryka żółta 2 sztuk
cebula 150 gramów
czosnek 2 ząbki
oliwa 7 łyżek stołowych
ocet winny 4 łyżek stołowych
bulion z kostki 75 mililitrów
bazylia listki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną
wodą i obrać z łupinek. Ostudzić i pokroić na cząstki. Oczyszczoną
paprykę pokroić w paseczki, a oczyszczoną
cebulę przekroić na połówki i pokroić na cienkie plasterki. Oczyszczony
czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju, wrzucić
cebule i
czosnek, wymieszać i dusić pod przykryciem 5 minut( nie rumienić). Dodać pokrojoną
paprykę i smażyć 5 minut. Warzywa zdjąć z patelni łyżką cedzakową.Sos: do tłuszczu ze smażenia wlać
ocet,
bulion i pozostały
olej, wymieszać.W miseczce wymieszać wszystkie składniki i polać sosem. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać grubo zmielonym
czarnym pieprzem i udekorować listkami
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: