ßßß Cookit - przepis na Kiełbacha na styl włoski

Kiełbacha na styl włoski

nazwa

Wykonanie

Składniki:
6 małych surowych, dobrze doprawionych, kiełbasek wieprzowych (my użyliśmy tradycyjnych angielskich kiełbasek)
ok. 5 dużych ziemniaków
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 duże cebule
min. 3 ząbki czosnku
pół szklanki przecieru pomidorowego
1 kulka mozzarelli
oliwa
ocet winny
bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie smażymy kiełbaski, aż skórka się apetycznie przyrumieni. Zdejmujemy z patelni i kroimy w grube plasterki. Paprykę kroimy w paski, cebulę w porządne piórka, a czosnek w drobną kosteczkę. Smażymy wszystko do miękkości, często mieszając. Zdejmujemy z patelni. Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki. Na patelnię dolewamy oliwy i smażymy ziemniaki na złoty kolor. Odlewamy zbędną oliwę i dorzucamy do ziemniaków wszystkie usmażone uprzednio składniki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i octem winnym. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, układamy na wierzchu plasterki mozzarelli i posypujemy bazylią. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 15- 20 min.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/10/12/kielbacha-na-styl-wloski