Wykonanie
Składniki:6 małych surowych, dobrze doprawionych, kiełbasek wieprzowych (my użyliśmy tradycyjnych angielskich kiełbasek)ok. 5 dużych
ziemniaków1
papryka czerwona1
papryka zielona1
papryka żółta2 duże
cebulemin. 3 ząbki
czosnkupół szklanki
przecieru pomidorowego1 kulka
mozzarellioliwaocet winnybazylia,
oregano,
sól,
pieprzSposób przygotowania:Na rozgrzanej
oliwie smażymy
kiełbaski, aż skórka się apetycznie przyrumieni. Zdejmujemy z patelni i kroimy w grube plasterki.
Paprykę kroimy w paski,
cebulę w porządne piórka, a
czosnek w drobną kosteczkę. Smażymy wszystko do miękkości, często mieszając. Zdejmujemy z patelni.
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki. Na patelnię dolewamy
oliwy i smażymy
ziemniaki na złoty kolor. Odlewamy zbędną
oliwę i dorzucamy do
ziemniaków wszystkie usmażone uprzednio składniki. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami i
octem winnym. Dodajemy
przecier pomidorowy. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu. Następnie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, układamy na wierzchu plasterki
mozzarelli i posypujemy
bazylią. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku ok. 15- 20 min.