ßßß Cookit - przepis na Tiramisu bez kompromisu

Tiramisu bez kompromisu

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomarańcze 0,5 sztuk
laska wanilii 0,5 sztuk
kardamon 0,5 łyżek deserowych
laska cynamonu 0,5 sztuk
gwiazdka anyżu 1 sztuk
wino czerwone 0,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
cukier 75 gramów
serek mascaepone 250 gramów
biszkopty okrągłe 300 gramów
kakao 1 łyżek stołowych
wiórki z czekolady 60 gramów
Wykonanie:
Poncz: pomarańcze wyszorować w goracej wodzie, obrać ze skórki i pokroic w cienkie paseczki. Skórkę z pomarańczy wrzucić do wina. Dodać miąższ z wanilii, cynamon, kardamon oraz gwiazdke anyżu i zagotować syrop. Odstawić na 30 minut, aż wszystkie składniki przejda zapachem.
Krem mascarpone: ubić żółtka z cukrem nad naczyniem z gotującą się wodą. W drugim naczyniu serek wymieszać z odrobina ponczu z przyprawami. Obie masy delikatnie połączyć.
Biszkopty lekko nasączyć w ponczu i ułożyć w foremce. Posmarować je kremem, a na nim ułożyć kolejna warstwę biszkoptów i kremu. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Podawać posypane kakao i wiórkami czekoladowymi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9829/Tiramisu-bez-kompromisu