ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonych pomarańczy

Konfitura z czerwonych pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Czerwone pomarańcze to owoce, na które nie mogłam w sklepach natrafić dość długo. Nie jakiś rarytas, ale są mniej okazałe i droższe niż zwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt.
Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami ukryte było pomiędzy wieloma kartonami innych cytrusów. Ale wypatrzyłam i zdobyłam ! Są bardzo soczyste więc najlepiej nadają się na sok, ale pomyślałam, że konfitura będzie pyszna i nie pomyliłam się.
czas przygotowania : kilka godzin
składniki :
2 kg czerwonych pomarańczy
2 cytryny
1 kg cukru
2 kawałki kory cynamonu, po kilka cm każdy
3 gwiazdki anyżu
1 laska wanilii
sposób przygotowania : pomarańcze i cytryny umyłam, wyszorowałam szczoteczką. Sparzyłam wrzącą wodą.
Otarłam skórkę ze wszystkich owoców - tylko kolorową część. Następnie pomarańcze pokroiłam na ćwiartki i miąższ odcięłam od skóry, pokroiłam w kostkę usuwając starannie pestki. Razem z całym sokiem przekładałam do garnka. Dodałam otarte skórki. Z cytryn wycisnęłam sok, odstawiłam na później.
Do pomarańczy dosypałam cukier, wymieszałam i odstawiłam na godzinę. Następnie podgrzałam i na malutkim ogniu gotowałam przez ok. 60 minut. Zostawiłam do następnego dnia. Nazajutrz znów podgrzewałam na małym ogniu przez godzinę po czym dolałam sok z cytryny, dodałam kawałki cynamonu, gwiazdki anyżu, nasiona zeskrobane ze środka laski wanilii i smażyłam dalej, kolejną godzinę, może nieco dłużej, aż kawałki owoców zrobiły się przeźroczyste. Cały czas gotowałam i smażyłam bez przykrycia.
Żeby sprawdzić czy konfitura jest gotowa trzeba wylać łyżeczkę masy na mocno schłodzony talerzyk - jeśli szybko zastygnie do konsystencji galaretki to znaczy, że już wystarczy je smażenia. Jeśli po chwili nadal będzie płynna to należy jeszcze trochę wysmażyć.
Gorącą konfiturę nałożyłam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam i odstawiłam do wystudzenia do góry denkami. Przed nakładaniem wyłowiłam anyż i kawałki cynamonu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/konfitura-z-czerwonych-pomaranczy.html