ßßß Cookit - przepis na Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego

nazwa

Wykonanie

Mniszkowi lekarskiemu przypisuje się nadzwyczajne walory, ale nie tylko te smakowe. Łagodzi kaszel, przeziębienia, obniża poziom cholesterolu.... mogłabym wymieniać jeszcze bardzo długo jego właściwości. Całe sedno tkwi w tym, że jego spożywanie bardzo dobrze wpływa na nasz organizm.
Co roku, gdy tylko widzieliśmy wysyp żółtych kwiatków, całą rodziną jechaliśmy na łąkę i zbieraliśmy po kilka tysięcy kwiatów, z których później mama robiła sok. W tym roku postanowiłam zrobić go sama. Ten kto mnie dobrze zna wie, że zawsze muszę dodać coś od siebie, nawet do tradycyjnej potrawy :)))) Tak właśnie powstał bardzo smaczny, bardzo gęsty miód z mniszka lekarskiego.
Dla tych co jeszcze nie próbowali, polecam miodek do piwa! O niebo lepszy niż jakikolwiek sok :)
Składniki na 6 małych słoiczków:
ok 400 kwiatów mniszka lekarskiego (same pąki, bez łodyg. Może być ich trochę więcej jak 400, ale nie mniej)
1 kg cukru
1 l zimnej wody
sok z pomarańczy i cytryny
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1. Na początek idziemy na łąkę oddaloną od głównych dróg. Ważne, aby nasze kwiatki nie miały w sobie żadnych niepożądanych substancji. Najlepiej mieć rękawice, ponieważ później ciężko jest domyć ręce. Gdy już mamy uzbieraną założoną liczbę kwiatów, wykładamy je na 15 minut na papierze, aby wyszły z nich wszystkie małe, czarne robaczki. Daję głowę, że po tym czasie kwiatki są czyste, bez lokatorów :)
2. Kwiaty przekładamy do dużego rondla i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Zostawiamy w tym stanie przez ok 35 godzin. Po tym czasie kwiatki cedzimy i bardzo dokładnie wyciskamy z nich wodę. Do bazy naszego miodu dodajemy cukier, sok z pomarańczy i cytryny, a także nasze przyprawy. Wszystko zagotowujemy ciągle mieszając, aby cukier się dobrze rozpuścił, a następnie na małym ogniu redukujemy do konsystencji miodu. Trwa to ok 1,5 godz, a jest gotowe wtedy, kiedy bardzo się pieni.
3. Gotowy, gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/04/miod-z-mniszka-lekarskiego.html