Wykonanie
Święta coraz bliżej, zima tuż tuż ...warto przygotować sobie słoiczek korzennych
pomarańczy by
herbata wieczorną
porą nadała klimat świąteczny na dłużej. Warto też podarować bliskiej osobie zawartość słoiczka pod choinkę, myślę że każdy ucieszyłby się z takiego prezentu - ja wręcz uwielbiam prezenty wykonane ręcznie a jeszcze gdy
mogę je później użyć i poczuć ich smak i aromat jestem wniebowzięta :-) Zachęcam do wypróbowania przepisu nieco zmienionego ale inspirowanego książką Sigrid!
inspiracja z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert z moimi zmianamiSkładniki:4 duże średnie
pomarańcze200ml
wody200ml białego
wytrawnego wina300g
cukruprzyprawy korzenne ( gwiazdki
anyżu, całe
goździki, korzeń
cynamonu2
laski waniliisok z dwóch
cytrynPomarańcze sparzyć gorącą
wodą, następnie pokroić na plastry i zalać
wodą. Gotować 10 minut. Odcedzić i ponownie włożyć do garnka. Dodać świeżą
wodę,
wino,
cukier i wszystkie
przyprawy korzenne. Gotować na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Nie mieszać łyżką, poruszać tylko delikatnie garnkiem by zamieszać całość.
Pomarańcze są gotowe gdy nadmiar płynu odparuje a sok stanie się
syropem.Przełożyć plastry
pomarańczy do słoja, dodać skórki
wanilii oraz część przypraw korzennych i przelać przez sito uzyskany
syrop. Jeśli chcemy zachować
pomarańcze na dłużej, musimy zawekować słoiki. Wystarczy wstawić
słój do garnka z
wodą i gotować 30 minut. Słoików Weck nie przewracamy do góry dnem! Słoiki Weck najlepiej wekować na sucho w piekarniku, instrukcja tutaj