ßßß
Dla 6 osob:250 ml smietany kremowki1 laska wanilii125 g polamnej na czesci ciemnej czekoaldy (przynajmniej 70% zawartosci kakao)1,5 l mleka4 lyzki cukru2 lyzki mielonego cynamonulaski cynamonu do dekoracjiSmietane ubic na sztywno. Laske wanili przekroic wzdluz i wyjac ziarnista maz, wymieszac z ubita smietana. Czekolade rozpuscic w metalowym rondelku w kapieli wodnej. Mleko wlac do rondla, wymieszac z cukrem i cynamonem, ogrzac, ale nie gotowac. Wlac czesc mleka do czekolady, wymieszac. Nastepnie przelac czekolade do reszty mleka i ubic trzepaczka, aby skladniki sie polaczyly.Podawac z kleksem waniliowej smietanki i laskami cynamonu do mieszania.Przepis dodaje do akcji:Przepis i informacje historyczne z ksiazki: "Gorace napoje" wyd.RM 2009 r.