ßßß Cookit - przepis na Czekolada na sposob meksykanski

Czekolada na sposob meksykanski

nazwa

Wykonanie

Z odrobina wanilii i z cynamonem. Nie wiem, czy wiecie, ze Meksyk jest ojczyzna czekolady? Aztekowie i Majowie pili czekolade juz przed tysiacem lat z woda, wanilia i chili. Stamtad czekolada poplynela do Hiszpanii, a potem zadomowila sie na calym swiecie. Przyrzadzilam sobie taka filizanke czekolady i odplynelam... Daleko... Moze do Meksyku? ;)
Dla 6 osob:
250 ml smietany kremowki
1 laska wanilii
125 g polamnej na czesci ciemnej czekoaldy (przynajmniej 70% zawartosci kakao)
1,5 l mleka
4 lyzki cukru
2 lyzki mielonego cynamonu
laski cynamonu do dekoracji
Smietane ubic na sztywno. Laske wanili przekroic wzdluz i wyjac ziarnista maz, wymieszac z ubita smietana. Czekolade rozpuscic w metalowym rondelku w kapieli wodnej. Mleko wlac do rondla, wymieszac z cukrem i cynamonem, ogrzac, ale nie gotowac. Wlac czesc mleka do czekolady, wymieszac. Nastepnie przelac czekolade do reszty mleka i ubic trzepaczka, aby skladniki sie polaczyly.
Podawac z kleksem waniliowej smietanki i laskami cynamonu do mieszania.
Przepis dodaje do akcji:
Przepis i informacje historyczne z ksiazki: "Gorace napoje" wyd.RM 2009 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/05/Czekolada-na-sposob-meksykanski.html