Rzadko mam ochotę na czekoladę do picia, ale dziś dzień był na tyle obfitujący w różne wydarzenia, że była ona moim marzeniem! Siedzę więc, oglądam mecz, popijam parującą czekoladę i jest dobrze! :)Składniki: na 1 lub 2 małe porcje100 g ciemnej czekolady o min 70 % zawartości kakao100 ml mleka100 ml śmietanki kremówkiłyżka dobrego, gorzkiego kakaolaska wanilii lub cukier waniliowyW rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z mlekiem. Jak się ociepli dodajemy czekoladę, kakao i cukier waniliowy lub ziarna z laski wanilii. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Podawać od razu. Można ozdobić np. bitą śmietaną, ale ja z tego rezygnuję.W przypadku czekolady na gorąco, zresztą jak w przypadku używania czekolady do czegokolwiek w kuchni, ten najważniejszy składnik ma bardzo duże znaczenie. Warto zainwestować w dobrej jakości gorzką czekoladę z dużą ilością kakao.Smacznego!Chocolate... anything is good if it's made of it!