ßßß Cookit - przepis na Tort makowo-czekoladowy II

Tort makowo-czekoladowy II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
mak 1,5 szklanek
cukier puder 1,5 szklanek
bułka tarta 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
rodzynki 150 gramów
masło 1 kostek
mleko 1 szklanek
żółtka 3 sztuk
mąka 1,5 łyżek stołowych
cukier puder 3 łyżek stołowych
kakao 2 łyżek stołowych
dżem z czarnej porzeczki 0,5 sztuk
Herbata 1 szklanek
wódka 3 łyżek stołowych
masło 0,5 kostek
kakao 1,5 łyżek stołowych
cukier 6 łyżek stołowych
woda 2 łyżek stołowych
płatki migdałowe 3 łyżek stołowych
cukier puder 1 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: mak zalać wrzątkiem, po 30 min bardzo dokładnie odsączyć na sitku i zmielić 2x. 8 żółtek utrzeć z cukrem pudrem(1,5 szklanki), ucierając porcjami dodawać mak. Wsypać bułkę tartą i wymieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą makową, proszkiem do pieczenia i wymoczonymi i osączonymi rodzynkami. Przełożyć do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min w 180 stopniach.
Krem: mleko zmiksować z 1,5 łyżki mąki, 3 żółtkami i 3 łyżkami cukru pudru, mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, wsypać 2 łyżki kakao, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wstawić na 30 min do lodówki.
Poncz: szklankę mocnej lekko posłodzonej herbaty wymieszać z wódką.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, każdy nasączyć ponczem, po czym przełożyć warstwą dżemu i kremem.
Polewa: do rondelka włożyć pół kostki masła, półtorej łyżki kakao, 6 łyżek cukru i 2 łyżki wody. Podgrzewać, mieszając, aż powstanie gładka masa.
Przestudzoną polewą posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować tort płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki co najmiej na 3 godziny.
Uwagi:
Płatki migdałowe można zastąpić orzechami włoskimi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7245/Tort-makowo-czekoladowy-II