ßßß Cookit - przepis na Tort makowy z polewą

Tort makowy z polewą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
masa makowa 900 gramów
jajka 10 sztuk
cukier puder 1,5 szklanek
bułka tarta 8 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 1 szklanek
żółtka 4 sztuk
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier 3 łyżek stołowych
masło 1 kostek
cukier puder 1 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
dżem z czarnej porzeczki 0,5 sztuk
masło 100 gramów
olej 2 łyżek stołowych
cukier 4 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
kakao 4 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramów
napar herbaty 1 szklanek
cukier 1,5 łyżek stołowych
alkohol 2 łyżek stołowych
aromat rumowy według uznania
Wykonanie:
Placek I: 5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem(0,75 szklanki) stopniowo dodając połowę masy makowej, 4 łyżki bułki tartej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Z 5 białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z utartą masą. Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą średnią tortownicę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min.
Placek II: tak samo upiec drugi placek.
Oba placki wystudzić i przekroić w poprzek na pół.
Krem maślano-budyniowy: szklankę mleka zmiksować z 3 żółtkami, mąką pszenną(1,5 łyżki) i 3 łyżkami cukru. Mieszając gotować budyń w garnku ustawionym na małym ogniu na płytce ochronnej, wystudzić. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru i 1 żółtkiem na puch, dodając po łyżce zimny budyń, 2 łyżki kakao.
Poncz: napar mocnej herbaty wymieszać z cukrem(1,5 łyżki), 2 łyżkami mocnego alkoholu lub soku z cytryny. Można dodać aromat rumowy, jeśli ktoś lubi.
Placki makowe nasączyć przygotowanym ponczem i posmarować kolejno dżemem i kremem, układając jeden na drugim. Górnego placka nie smarować.
Polewa: do rondelka dać 100g masła, 2 łyżki oleju, 4 łyżki cukru, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki kakao. Mieszając podgrzewać na małym ogniu, do połączenia się składników. Lekko ostudzić.
Wierzch i boki tortu pokryć polewą i posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Uwagi:
Krem do tego tortu można zrobić o smaku kakaowym, kawowym lub soku z cytryny. Można też dodać kieliszek alkoholu. Składniki powinny mieć taką samą temperaturę, żeby krem się nie zważył. Gdyby się jednak tak zdarzyło, można uratować go, dodając trochę mleka w proszku(ok. 2 łyżek).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7109/Tort-makowy-z-polewa