Wykonanie
Jak upiec mega wysokokaloryczne babeczki, gdzie po zjedzeniu jednej, na drugą masz ochotę dopiero następnego dnia? … A po zjedzeniu kilku zarzekasz się, że następne zrobisz dopiero za rok…?W tym celu wykorzystam foremki, które były w kuchni moich rodziców od ponad 20 lat.Potrzebne składniki to :2
jajka5 dag
masła lub
margaryny (ja użyłam
masła)20 dag
cukru pudru (i ani trochę więcej)10 dag
kakao¾ szklanki
mleka20 dag
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniapaczuszka jakiś
bakalii – mogą to być np.
rodzynki, ja użyłam
skórki pomarańczowej (100 g wystarczy)tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do podsypania foremekPolewa :1/3 kostki
margaryny2 łyżki
kakao8 łyżek
cukru4 łyżki
wodywiórki kokosoweZaczynamy od wybicia ze skorupek
jajek oddzielając
żółtka od
białek.
Masło ucieramy z
cukrem (dobrze jest je wcześniej wyjąć z lodówki). Następnie dodajemy kolejno
żółtka,
kakao,
mleko,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia – całość razem miksujemy (ewentualnie bardzo starannie razem mieszamy).Robimy sobie chwilkę przerwy na wysmarowanie
margaryną foremek i posypanie ich
bułką tartą (nie dużo).
Do naszego ciasta dodajemy
bakalie – ja tylko
skórkę pomarańczową, a całość dokładnie mieszamy. Ponownie używamy miksera do ubicia piany z
białek. Kiedy będzie już sztywna, dokładamy do miski z
ciastem i delikatnie razem mieszamy.Nakładamy kolejno do foremek nie przekraczając ich wysokości – najlepiej, by nie były wypełnione do samego końca (choć mnie było żal ciasta, więc wypełniłam je po same brzegi 😉 )Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do około 150’C przez jakieś 30-40 minut. Sprawdzamy w trakcie pieczenia patyczkiem, czy ciasto już urosło, czy nie jest surowe – czy jest już gotowePo ostudzeniu wyciągamy z foremek, które
potem strasznie ciężko domyć
Nie miałam pomysłu na polewę, czy też posypkę – stąd
polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Sami musicie w domu ocenić, czy nie wystarczyłoby np. posypać je tylko
cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. W każdym razie, przepis na delikatną polewę jest bardzo prosty:ReklamaW małym garnku czy rondelku roztapiamy
margarynę (1/3 kostki), dokładamy
cukier (8 płaskich łyżek) – mieszamy by się rozpuścił. Dosypujemy
kakao (2 łyżki) i
wodę (4 łyżki) – nadal gotując i ciągle mieszając. Jak powstanie lejąca się masa, odstawiamy z ognia by przestygła. Wystudzoną, polewamy babeczki i posypujemy wiórkami.
Życzę smacznego!