Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka wieprzowa surowa 2 kilogramów
czosnek 2 ząbki
czosnek 1 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 1 łyżek deserowych
jałowiec 10 ziarna
jabłka 2 sztuk
galaretka z porzeczek czerwonych 3 łyżek stołowych
chili 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
cebula 1 sztuk
rozmaryn 3 gałązki
oliwa 2 łyżek stołowychWykonanie:Naciąć w kratkę tłuszcz na
szynce. Oczyszczone 2 ząbki
czosnku rozetrzeć z rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz łyżeczką
soli i natrzeć
mięso.
Szynkę zesznurować, włożyć do garnka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.Umyte
jabłka pokroić w plastry.
Galaretkę podgrzać i posmarować nią
szynkę, oprószyć grubo mielonym
pieprzem oraz
chili. Na wierzchu rozkruszyć
liść laurowy. oczyszczoną
cebulę pokroić na ćwiartki. Włożyć
szynkę do brytfanny, obok ułożyć ćwiartki
cebuli, nieobrana główkę
czosnku, gałązki
rozmarynu i skropić
oliwą. Piec w 180 stopniach. Po 30 minutach odwrócić
mięso, obok ułożyć
jabłka i podlać sosem z pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec jeszcze 1,5 godziny. Wyjąć
mięso oraz
jabłka. Wyłuskać z
czosnku miąższ i zmiksować z sosem z pieczenia. Podawać
szynkę z
jabłkami i sosem z pieczenia.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: