ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka z pomidorami i boczniakami

Udka kurczaka z pomidorami i boczniakami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
udka 4 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
boczniaki 250 gramów
czosnek 2 ząbki
pomidory 400 gramów
cebula 2 sztuk
sos z bazylii 2 łyżek deserowych
oliwki czarne 75 gramów
natka piepruszki posiekana 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone udka natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie.
Oczyszczone grzyby duże pokroić, a małe pozostawić w całości. Oczyszczoną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pozostałą oliwę dodać do tłuszczu ze smażenia, rozgrzać i udusić grzyby, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem i dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sos z bazylii oraz oliwki. Udka ułożyć na wierzchu. Dusić pod przykryciem 30 minut. Sos pomidorowo-grzybowy doprawić solą i pieprzem. danie posypać natka. Podawać z ryżem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4676/Udka-kurczaka-z-pomidorami-i-boczniakami