ßßß Cookit - przepis na Zupa sarda

Zupa sarda

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
sól według uznania
pieprz według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
natka pietruszki 1 sztuk
masło 50 gramów
rosół 1 litrów
chleb wiejski 1 sztuk
ser 300 gramów
Wykonanie:
Chleb pokroić na kromki , wypiec w piekarniku , tosterze lub na patelni. Prostokątną formę natłuścić i położyć w niej kromki zapiekane. warstwy posypać dobrze serem, przyprawić, posypać siekany pęczek natki i tartą gałką muszkatołową, przykryć wiórkami masła, a następnie zalać gorącym rosołem. Ostatnią warstwę powinien stanowić chleb posypany serem i natką. Piec w piekarniku około 20 minut
Uwagi:
Jest to typowo "chłopskie" danie niemniej jednak smakuje każdemu, można ja od czasu do czasu przygotować.
Nie poleca się podawania zupy w krajach południowych na wykwintnych przyjęciach.
Jest to danie jednogarnkowe, rodzaj zapiekanki, która ma wystarczyć na cały dzień sardyńskim pasterzom.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3542/Zupa-sarda