Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
stek z łososia 4 sztuk
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
szalotka 1 sztuk
pomidor 2 sztuk
szczaw 30 gramów
masło 1 łyżek stołowych
wywar z ryby 100 mililitrów
wino białe wytrawne 100 mililitrów
wermut 3 łyżek stołowych
liście laurowe 0.5 sztuk
śmietana 125 gramów
pieprz Cayenne według uznaniasok z
cebuli według uznania
bita śmietana 3 łyżek stołowychWykonanie:
Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Pomidory przeciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić zimną
wodą, zdjąć skórkę i pokroić
pomidory w drobną kostkę. Umyć
szczaw, osączyć i oddzielić listki od łodyg. Liście posiekać i podobnie jak łodyżki odłożyć na bok. Piec nagrzać do temp. 220 st.
Masło rozgrzać w naczyniu i udusić na nim
szalotkę. Zalać
wywarem rybnym,
białym winem i
wermutem. Dodać
listek laurowy i łodygi szczawiu. Płyn prawie w całości odparować. Wyjąć łodygi i
listek laurowy, dodać
śmietanę. Jeszcze raz krótko zagotować. Całość roztrzepać na gładko i doprawić
solą,
pieprzem cayenne i
sokiem z cytryny. Do sosu szczawiowego dołożyć
pomidory.
Steki łososiowe umyć, osączyć i przyprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Włożyć do żaroodpornej, wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 5 minut.
Steki wyjąć z formy. Do sosu wlać
wywar.
Steki z łososia położyć na uprzednio podgrzane talerze. Sos jeszcze raz zagotować. Krótko przed podaniem dodać paski szczawiu i ubitą
śmietanę. Kawałki
łososia serwować razem z sosem.Potrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: