ßßß Cookit - przepis na Steki z łososia w sosie szczawiowym

Steki z łososia w sosie szczawiowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
stek z łososia 4 sztuk
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
szalotka 1 sztuk
pomidor 2 sztuk
szczaw 30 gramów
masło 1 łyżek stołowych
wywar z ryby 100 mililitrów
wino białe wytrawne 100 mililitrów
wermut 3 łyżek stołowych
liście laurowe 0.5 sztuk
śmietana 125 gramów
pieprz Cayenne według uznania
sok z cebuli według uznania
bita śmietana 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory przeciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić pomidory w drobną kostkę. Umyć szczaw, osączyć i oddzielić listki od łodyg. Liście posiekać i podobnie jak łodyżki odłożyć na bok. Piec nagrzać do temp. 220 st. Masło rozgrzać w naczyniu i udusić na nim szalotkę. Zalać wywarem rybnym, białym winem i wermutem. Dodać listek laurowy i łodygi szczawiu. Płyn prawie w całości odparować. Wyjąć łodygi i listek laurowy, dodać śmietanę. Jeszcze raz krótko zagotować. Całość roztrzepać na gładko i doprawić solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Do sosu szczawiowego dołożyć pomidory. Steki łososiowe umyć, osączyć i przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć do żaroodpornej, wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 5 minut. Steki wyjąć z formy. Do sosu wlać wywar. Steki z łososia położyć na uprzednio podgrzane talerze. Sos jeszcze raz zagotować. Krótko przed podaniem dodać paski szczawiu i ubitą śmietanę. Kawałki łososia serwować razem z sosem.
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2018/Steki-z-lososia-w-sosie-szczawiowym