Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 300 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
margaryna 150 gramów
cukier puder 1 szklanek
jajka 4 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
pomarańcze 4 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
migdały 10 - 15 sztuk
śmietana bita według uznaniaWykonanie:Sparzone
migdały obrać ze skórki i zmielić. Z dwóch wyszorowanych
pomarańczy wycisnąć sok, pozostałe obrać, podzielić na cząstki lub pokroić w plastry.
Margarynę utrzeć z
żółtkami i
cukrem na gładką masę, ucierając, stopniowo dodawać
mąki wymieszane z proszkiem,
śmietanę, mielone
migdały oraz
sok pomarańczowy, starannie wymieszać. Z
białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z
ciastem. Średnią tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Na dno wylać trochę ciasta, ułożyć plastry
pomarańczy, wlać resztę ciasta. Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Podawać posypane
cukrem pudrem i udekorowane
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: yqcXcgvPuKFData: 2012-09-13bogoosia pisze:i z takiego smageo ciasta wychodzÄ
przepyyyyszne paszteciki tylko farsz na ostro miÄsny,
grzybowy, kapuĹciany.. co kto lubiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: